Osim rođendana svih naših korisnika, jednom godišnje se okupimo da proslavimo i obljetnicu rada našeg zajedničkog Doma. Najčešće je riječ o ugodnom popodnevu koje uključuje zabavni program, darivanje, fine kolače i ponešto nostalgije. Pošto je riječ o okrugloj obljetnici, uz kratki opis ovogodišnjeg slavlja, iskoristit ćemo priliku da napravimo osvrt na naših prvih 10 godina.

10. nam je godina tek

Tog dana u 11. mjesecu, u našem dnevnom boravku su se okupile sve generacije. Od predškolskih uzrasta pa do 90 godina starijih veterana, svi su imali svoju motivaciju da u tom trenutku budu s nama. Pošto smo za rođendan svi po prirodi nestrpljivi, krenuli smo s poklonima! Za svakog poneki trenutak i predmet pažnje. Dok je osoblje primalo svoje poklone, naše drage djevojke u narodnim nošnjama su uručivale pakete našim korisnicima. Sve to je pratila glazbena podloga mladog gitarista, a nepce je bilo nagrađeno ukusnim kolačima. Kao i svake godine, te uspomene volimo zabilježiti fotografijama, koje za novu godinu razvijemo u obliku personaliziranih kalendara.

Vratimo se na početak

No zar je već toliko vremena prošlo? Nećemo lagati i reći da je osjećaj kao da smo “jučer” počeli. Ulažemo jako puno truda i jako se dobro sjećamo kako velikih izazova, tako i predivnih ljudi koji su bili i jesu dio našeg Doma. Više puta smo ovdje napisali da nam je motivacija bila napraviti Dom u kojem bi i sami htjeli živjeti te tako razbiti predrasude o tome kako je sramota “staviti nekog u dom”. Život nam često ne daje druge opcije, a naš cilj je uvijek bio da ta neizbježna opcija bude najbolja.

3 načela

Na početku rada smo si zadali neka osnovna 4 načela za koja smo rekli da se moramo držati dok god Dom Vila Jelaši radi. S ponosom možemo reći da s tim ne planiramo prestati.

Liječnička skrb

Prva stvar je da obiteljima želimo pružati konstantan osjećaj sigurnosti i kontrole što se tiče zdravlja korisnika. Osim medicinskih sestara i njegovateljica, u Domu je svakodnevno liječnik opće medicine i psihijatar. Zbog stručnosti koje imamo naši korisnici ne moraju često u bolnicu, već puno zdravstvenih problema mogu riješiti u Domu. Medikacija je strogo kontrolirana, pazi se na redovnost i točnost, veliku pažnju poklanjamo njezi tijela.

Posjete

Prije nego što smo osnovali Dom, pomalo nas je frustrirala činjenica da su posjete u drugim domovima najčešće strogo definirane kratkim vremenskim periodom. Učinilo nam se to nepravedno prema zahtjevnom ritmu života kojeg danas vodimo. Naše pravilo je da svog bližnjeg možete posjetiti bilo kada. Nemamo što skrivati, trudimo se da sve cijelo vrijeme bude čisto i uredno, da uklonimo neugodne mirise i da vam posjeta bude što ugodnija.

Individualni pristup

Dom smo koji se nastoji u svemu prilagoditi korisnicima i njihovim obiteljima. Poštujemo individualnost, primjedbe i želje. S nekima čitamo i razmjenjujemo knjige, razgovaramo o ručnim radovima ili ih masiramo. S drugima gledamo slike njihovih unučadi i razmjenjujemo recepte. Vjerujemo da naši stariji članovi zajednice imaju još puno toga za ponuditi i zato pazimo da se svatko osjeća uvaženo.

Što smo naučili

Bilo je lijepih i teških trenutaka i nekako jednako pamtimo prijateljstva i teške rastanke. Naučili smo kako su za neke sitnice jako bitne, da kroz njih potvrđuju svoj identitet. Naučili smo da svatko ima svoj “topli dio” i da treba znati do toga doći. Naučili smo da se netko teže, a netko lakše prilagođava na Dom, no da svatko zaslužuje priliku da se potrudimo jer je u slučaju uspjeha osjećaj predivan. Želja nam je da i u daljnjem radu budemo još bolji.

Ako nas želite nešto pitati ili još više naučiti o nama, obratite nam se bez obaveza na našu kontakt formu.