Liječnik u domu za starije i nemoćne – svaki dan. Zar nije to nešto što bi trebalo biti pod “normalno”? Kratko i jasno – nije! Domovi za starije su obvezni imati zaposlenu barem jednu medicinsku sestru, no za izvrsnu zdravstvenu skrb to najčešće nije dovoljno. U nastavku članka možete pročitati koji su to sve benefiti naše filozofije “liječnik u Domu svaki dan”.

Organizacija i educiranost

Kako bi uspješno mogli voditi brigu o nečijem zdravstvenom stanju, potrebno je imati sposobnost brze i točne odluke, što je posebno bitno kod starijih i nemoćnih osoba. A kako bi bili sposobni donijeti brzu i točnu odluku, morate imati stručno znanje te dobro organizirati vođenje njege.

Primjer toga je briga o lijekovima. Naši stručni suradnici, liječnici, svakodnevno vode brigu o terapiji i potencijalnim promjenama, a osoblje pazi da je ista redovna i točna, da je postupak higijenski i da su lijekovi zaista popijeni. To je samo jedan od primjera aktivnosti koje se svakodnevno zapisuju kako bi lakše mogli pratiti stanje naših korisnika.

Što to liječnici kod nas još rade

Osim što svakodnevno obilaze sve korisnike, Višnja Beg Brnardić (dr. med. spec. psihijatar) i Boris Brnardić (dr. med. obiteljski liječnik) savjetuju obitelji korisnika i zajedno s osobljem rješavaju sve zdravstvene probleme koje mogu. To uključuje stvari poput psihijatrijske podrške, previjanja, mijenjanje urinarnih katetera, postavljanja nazogastrične sonde, postavljanja infuzije, donošenja medikamenata, vađenja krvi i slanja u laboratorij itd.

Po potrebi komuniciramo s liječnicima svih struka, sa stomatolozima, fizioterapeutima i laboratorijem.

Još malo konkretnije

Da zaključimo, ukratko:

1. Tehnički preduvjeti
Dom je napravljen “po nacrtu” liječnika, što pomaže u prevenciji bolesti. Svi prostori su klimatizirani i higijenski jako čisti. Kupaonice su prilagođene osobama koje imaju poteškoće u kretanju, a madraci su antidekubitalni zbog čega kod nas nema ranica od ležanja.

2. Manje transporta u druge ustanove
Nema potrebe svako malo ići u bolnicu i provoditi vrijeme u čekaonicama. Većinu toga rješavamo u Domu.

3. Manja izloženost gripi i sličnim infekcijama
Zbog manje potrebe za posjetom drugim ustanovama i visokom razninom higijene, naši korisnici su manje izloženi sezonskih bolestima.

4. Više komocije, eleganacije i sigurnosti u svakodnevnom životu
Kako za korisnike, tako i za njihove bližnje. Osim gore navedenih razloga, tako i zbog psihijatrijske podrške koju pružamo.

Ako želite saznati više o tome na koji način radimo i kako možemo pomoći vašim bližnjima, obratite nam se bez obaveza u našu kontakt formu.