Izrada plana prehrane u domu za starije i nemoćne nije nešto čemu bi se trebalo pristupati olako ili spontano. U obzir bi trebalo uzeti želje korisnika, upute od njihovih obitelji te informacije vezano za alergije, bolesti i dijete.

Naši jelovnici se rade na tjednoj razini, a uključuju 5 do 6 obroka dnevno, ovisno o potrebi za noćnim obrokom. Trudimo se koristiti što više sezonskih i svježih namirnica, a da pritom ostane raznoliko i hranjivo. Sva hrana se priprema u našoj kuhinji i svakodnevno tražimo povratnu informaciju o zadovoljstvu hranom. U ovom tekstu ćemo s vama podijeliti jedan primjerak našeg tjednog jelovnika.

Doručak

Najvažniji obrok u danu slažemo individualno, u skladu sa željama naših korisnika. Tako naši korisnici najčešće biraju razne namaze, nareske, pahuljice ili jaja, a za napitak obično biraju između čaja, kave ili mlijeka.

Međuobrok

Kako bi si skratili vrijeme do ručka, poslije doručka slijedi međuobrok. Riječ je o obroku u kojem gotovo isključivo kombiniramo svježe voće. Komadno ili miješano, a često znamo dodati pokoji keksić ili kolač, pogotovo kada netko od korisnika slavi rođendan.

Ručak

Ručak se trudimo učiniti vrlo raznolikim. Juha je obavezna, zastupljene su sve vrste mesa, jednom tjedno imamo ribu i kombiniramo razne priloge, uključujući puno povrća i salata. Evo kako izgleda pregled ručkova po jednom nasumičnom tjednu.

PON: Juha, pohana piletina s restanim krumpirom i miješanim povrćem
UTO: Juha, junetina na saft s rižom i graškom i salatom
SRI: Juha, svinjetina na saft s njokima i salatom
ČET: Juha, punjena mesna štruca, varivo od miješanog povrća
PET: Juha, riba, krumpir na salatu, pohani patlidžan
SUB: Juha, samoborski kotlet s pečenim krumpirom, salata
NED: Juha, pečeni karabatci s mlincima, salata

Jako se uvažava ako netko ne voli ili ne jede neku vrste hrane i za tu osobu onda pripremamo neko drugo jelo.

Međuobrok

Uz kavu po želji, naši korisnici u sljedećem međuobroku mogu dobiti brze zalogaje poput pudinga ili kreme, kompote od raznog voća, pokoja šnita sira, roladice ili komad kolača. I ovdje se trudimo biti fleksibilni, ovisno o željama korisnika.

Večera

Dijabetičarima i još ponekim korisnicima treba i noćni zalogaj, no za većinu je večera zadnji obrok dana. Uz razne napitke tu su i različita jela, pa možemo pogledati kako je to izgledalo u ovom jelovniku.

PON: Tjestenina sa satarašem i parmezanom
UTO: Palačinke
SRI: Štrukle ili savijača od sira
ČET: Domaće hrenovke u tijestu
PET: Varivo od mahuna
SUB: Pizza
NED: Palenta s jogurtom ili mlijekom

Zaključak

Iako ponekad nije jednostavno udovoljiti različitim željama korisnika, trudimo se dati sve od sebe da dođemo do rješenja jer je to nešto što bi i mi sami očekivali ili željeli na njihovom mjestu. Vjerujemo da svatko kod nas ima pravo jesti puno, raznoliko, prilagođeno zdravstvenom stanju i to sve – kada god želi.

Ako bi htjeli saznati više o našoj prehrani ili imate bilo kakav drugi upit, javite nam se bez ikakvih obaveza na ovoj kontakt formi.