Obiteljski dom za starije i nemoćne

SMJEŠTAJ

Nije sve u mentalitetu, nešto se pita i tehničke preduvjete

Kad smo planirali otvaranje Doma, najveći naglasak smo stavili na uređenje interijera i eksterijera. Pritom ne mislimo samo estetski, već i funkcionalno, gdje premašujemo očekivanja od ovakvog tipa objekta.

Dom je opremljen kao kvalitetno mjesto stanovanja za korisnike koji se trajno smještavaju , ali i kao mjesto gdje se omogućuje kvalitetni oporavak i vrhunska kvaliteta za bolesnike koji se oporavljaju nakon bolničkog liječenja.

Tako naši korisnici mogu uživati u hladu našeg oraha ili u masažnom stolcu dnevnog boravka. Ljuljati se u sjenici ili odmarati na klupici i uživati u mirisu ruža. Što god odaberu, znaju da će ih nakon dana opuštanja čekati vrhunski opremljene sobe s medicinskim krevetom i prilagođenim kupaonama.

Kako izgleda život

U Domu Vila Jelaši

Dom raspolaže s vrhunski opremljenim jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama sa vlastitom kupaonicom te dvokrevetnim sobama koje dijele kupaonicu. Teže oboljeli ili teže pokretni korisnici smješteni su u stacionarnoj jedinici uz 24-satni nadzor tima stručnjaka.

Svi prostori su klimatizirani što je naročito bitno za korisnike kjoji sve vrijeme provode u krevetu. Kreveti su medicinski, opremljeni daljinskim upravljačem, pomagalima za lakše okretanje, a po potrebi i antidekubitalnim madracima koji omogućuje lakše ležanje i preveniraju pojavu rana kao posljedicu ležanja.

Osim što su svi prostori klimatizirani, oni su prilagođeni za korištenje starijim i nepokretnijim osobama. Tako su sve kupaonice prilagođene osobama s poteškoćama u kretanju (prostori za tuširanje bez pregrada, držači uz prostor za tuširanje i na wc školjci). Tu je i sustav alarma za hitne slučajeve.

Svim korisnicima pružamo pomoć prilikom obavljanja osobne higijene, te organiziramo pedikuru, manikuru, friziranje i brijanje. U vlastitoj kuhinji pripremaju se svi obroci, što jamči njihovu kvalitetu, a obroci se pripremaju prema potrebama štićenika.

Imamo nekoliko prostora za zajedničko druženje. Od velikog dnevnog boravka s televizorom i stolom za blagovaonicu, tu su vanjske i unutarnje terase na kojima se može provesti kvalitetno vrijeme.

Osim što volimo slaviti sve rođendane i blagdane, imamo na raspolaganju razne knjige i igre, a prema mogućnostima korisnika organiziramo vježbe i ostale društvene aktivnosti.

Dom je smješten u naselju Jelaši, u blizini glavne ceste prema Plitvicama. Riječ je o mirnom naselju, bez buke i s puno zelenila. Od centra Karlovca ga dijeli samo 5 minuta vožnje.

Naši korisnici bezbrižno mogu prošetati ili uživati u vanjskim terasama našeg Doma. I dok se neki više vole baviti cvijećem, drugi ipak sa sigurne distance promatraju svijet iz naše sjenice.